Wat is Lieverkoekje?

...Liever heb ik een dienstregeling die zich aanpast aan mijn tijden dan dat ik me moet aanpassen op de tijden van de trein. Dat bedenk ik, wanneer ik kleumend op het verlaten perron sta, mijn kopje koffie als enige houvast voor mijn ijskoude handen. Liever nog had ik een jas met kacheltje. Of iets wat daarop lijkt. En dan lekker hip en modieus. Geen hé-ik-ben-net-terug-van-wintersport-en-ik-heb-mijn-jas-nog-aan-jas. Dat dus niet.

Maar nog liever wilde ik dat het altijd lente was, met zomerse temperaturen. Alle tijd om een veldboeket te plukken of op je lelijke bergschoenen een kilometerslange wandeling te maken. Of op je leuke sandaaltjes, omdat je ooit zeer stellig hebt beweerd dat je die vierkante dingen nooit aan je voeten zult binden. Wij geven niks om dat verhaal van blaren en eelt.

Nog liever, dan wel niet het allerliefst wilde ik dat iedereen zijn leven leefde op de meest gelukkige manier die past bij het individu. Ik sta versteld van de zojuist geschreven volzin, voornamelijk omdat ik ‘m zelf heb bedacht. En omdat ik tot nog toe geen grammaticale fouten heb kunnen ontdekken die er hoogstwaarschijnlijk wel inzitten. Maar geluk, dat is wel echt belangrijk. Of je nu in Amsterdam aan de herengracht woont of als je op een zolderkamertje woont in een éénsgezinswoning waar ook een gezin met tien kinderen woont. Of je nu in Nederland, New York, Timboektoe, Tokio of Groningen woont. Of in een spreekwoordelijk hutje op de hei in Afrika, Utrecht of Florida, of waar dan ook. Als je ergens een plek hebt waar je leeft, dat bedoelde ik te zeggen. Het allerliefst zie ik dus geluk, een hoopvolle toekomst het het waarmaken van dromen.

Het woord liever verteld ons echter wel dat ‘het’ wel bestaat maar nu nog geen werkelijkheid is. Maar wel werkelijkheid kan worden. Zo werd ook ik, lieverkoekje, gebakken. De verwezenlijking van een droom die drie mensen droomden; mooie dingen maken samen met mooie mensen en die verkopen zodat andere mooie mensen kunnen genieten van mooie dingen.

Lieverkoekjes? Die worden bij ons wel gebakken!